Oldalak

2010. április 19., hétfő

Bioüzemanyag célok...

A bioüzemanyag-célok átgondolására kényszerülhet az EU
Günther Oettinger energiapolitikai biztos fontolgatja, hogy átgondolják a bioüzemanyagok fokozottabb felhasználását ösztönző EU-politikát, miután egy közelmúltban napvilágot látott jelentésből az derül ki: a biodízel-gyártás igencsak negatív hatással lehet a környezetre és az élelmiszer termelésre egyaránt.
A bioüzemanyagokat egyebek között olyan növényekből állítják elő, mint a repce, a kukorica vagy a búza, ám egyes tanulmányok szerint a biodízel-gyártás több kárt okozhat, mint hasznot, főként ha azt vesszük alapul, hogy ezen növények termesztése nem ritkán erdőirtáshoz vezet.
Az Európai Bizottság nemrég megjelent tanulmánya szerint ha a biodízel felhasználási aránya meghaladja a tradicionális üzemanyagok 5,6 százalékát, akkor az komolyan veszélyeztetheti a környezetet és az élelmiszer termelést is.
Éppen ezért több európai parlamenti képviselő és néhány környezetvédelmi szervezet is mind nagyobb nyomás alá helyezi a Bizottságot az uniós kvóta módosítása érdekében. De nem tétlenkedik a biodízel előállításában érdekelt mezőgazdasági lobbi sem, számukra ugyanis több milliárd euró a tét. A Financial Times Deutschland által ismertetett agrármemorandum szerint ha a Bizottság számításai nem a megfelelő irányba tendálnak, akkor az „kinyírhatja” az ágazatot.
A tagállamoknak egyébként júniusig dűlőre kell jutniuk, hogy miként is kívánják elérni a még 2008-ban kialkudott 10 százalékos bioüzemanyag-kvótát (ezt a mennyiséget az akkori megállapodásnak megfelelően 2020-ra kellene hozni).

Nincsenek megjegyzések: